Het vak Landmeter lijkt een steeds minder gekozen beroep onder de beroepsbevolking. Hoewel er veel vraag is naar landmeters (en Geo specialisten in het algemeen) is de instroom richting deze vakgebieden laag. Daarom heeft SOS vakmanschap en de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven het vak Landmeter als kansberoep geïdentificeerd.
Landmeter
Maar eerst, wat doet een landmeter eigenlijk? Een landmeter houdt zich bezig met het nauwkeurig in kaart brengen van gebieden. Dit gebeurt doorgaans in 3D. Wanneer bijvoorbeeld ergens een rotonde, tunnel, brug, weg of sloot wordt aangelegd, brengt de landmeter eerst nauwkeurig de huidige situatie in kaart. De gegevens die je hiermee verkrijgt, vormen de input voor de nieuwe situatie en het ontwerp hiervan. Zo kun je precies berekenen hoeveel grond er aangevoerd of afgegraven moet worden, voordat de aanleg plaatsvindt.
Wanneer het ontwerp klaar is en overgegaan wordt tot de uitvoering, heeft de landmeter een controlerende functie. Hij/zij controleert met de metingen of de werkzaamheden volgens het ontwerp plaatsvinden.
Instrumenten
Om het werk van de landmeter mogelijk te maken, gebruiken ze verschillende meetinstrumenten. Hierbij wordt veelal gebruik gemaakt van GPS. Dit kennen we allemaal van ons navigatiesysteem en onze telefoon, alleen zijn de meetinstrumenten van een landmeter een stuk nauwkeuriger. Waar een navigatiesysteem een nauwkeurigheid heeft van 3 tot 5 meter, werkt een landmeter met een afwijking van maximaal 2 centimeter. Zo kun je dus heel precies verschillende posities vastleggen.
Daarnaast werken ze ook met de Tachymeter (zie foto bovenaan). Met dit instrument kun je afstanden en hoeken meten. Vroeger werd dit gedaan met gebruik van jalonstokken. Nu is dit overgenomen door de Tachymeter.
Technologische ontwikkelingen
Het vakgebied staat nooit stil en is vrijwel constant onderhevig aan verschillende technologische ontwikkelingen. Vooral de afgelopen 10 jaar is er erg veel veranderd. Met name de komst van de drone’s heeft veel impact op de sector. Het helpt landmeters hun werk sneller en efficiënter uit te voeren. Waar een landmeter handmatig een gebied van 15.000 vierkante meter binnen een half uur kan inmeten, kan hij/zij dit met een drone in ongeveer 7 minuten. Daarnaast kunnen ook auto’s en vliegtuigen met scanners worden ingezet om grotere gebieden op een snelle en efficiënte manier in te meten.
De opleiding
De (praktijk)opleidingen die beschikbaar zijn om je te laten opleiden tot Landmeter zijn vrij divers. Zo zijn er opleidingen waarbij gedurende 4 jaar wordt opgeleid tot (assistent) landmeter en opleidingen waarin je gedurende een half jaar wordt klaargestoomd om aan de slag te gaan als (assistent) landmeter. De langer scholingstrajecten zijn veelal gericht op MBO-4 niveau en de kortere veelal op MBO-3 niveau. Vanuit niveau 3 is uiteraard doorstroming naar niveau 4 mogelijk. Tevens kun je in aanmerking komen voor vrijstellingen en dus een kortere opleidingsduur.
Verdeling theorie/praktijk
De verschillende opleidingen hebben gemeen dat de verdeling theorie/praktijk ongeveer 20/80 is. Dit betekend dus dat je ongeveer 1 dag per week in de schoolbanken zit. De rest van de week breng je de opgedane kennis in de praktijk en doe je praktijkervaring op. Zoals een landmeter bij ons aangaf: “Bij een bedrijf leer je pas waar het om gaat. Die ervaring heb je tijdens je studie nodig! “.
Baangarantie
Door de grote vraag en het kleine aanbod, is er momenteel een schaarste op de arbeidsmarkt van landmeters. Één van de voornaamste oorzaken voor deze schaarste is dat de uitstroom vanuit opleidingen laag is. Dit verschil tussen vraag en aanbod zorgt ervoor dat je na het afronden van de opleiding vrijwel zeker baangarantie hebt. Dit is mede waarom dit vakgebied momenteel zo interessant is.
Stichting GEO Innovatie
Om een stem te geven aan dit tekort op de arbeidsmarkt is Stichting GEO Innovatie in het leven geroepen. De stichting is opgericht door een breed georiënteerd inwinbedrijf en een opleider, met als doel de drempel tot de keuze voor een carrière als landmeter te verlagen. Dit doen ze door het instroomniveau voor de opleiding te verlagen naar MBO-3 niveau en de duur van de opleiding te verkorten naar 6 maanden. Door dit aanbod wordt het voor meer mensen mogelijk om de opleiding te volgen en zijn ze eerder beschikbaar op de arbeidsmarkt. Zo hoopt Stichting GEO Innovatie het tekort aan landmeters snel te kunnen opvullen en daarnaast het vak aantrekkelijker te maken.
Volop mogelijkheden!
Lijkt het jou (na het lezen van dit artikel) leuk om aan de slag te gaan als landmeter? Of ben je benieuwd naar de scholingsmogelijkheden omtrent landmeetkunde? Bekijk dan eens onze website, onze opleiding of neem contact met ons op en dan kijken we samen naar de mogelijkheden voor jou!